EPS isolatie

Wat is EPS isolatie?

EPS isolatie is één van de isolatiematerialen die door de jaren heen behoorlijk aan populariteit heeft gewonnen. Het is zeker niet zo dat dit ook maar enigszins hoeft te verbazen, in tegendeel. Het is dan ook zo dat dit isolatiemateriaal over uitstekende isolerende eigenschappen beschikt. Bovendien is het ook nog eens zo dat ze zich kenmerkt door een toegankelijk prijskaartje. Het is mede omwille van al deze voordelen dat EPS vandaag de dag veelvuldig wordt gebruikt als isolatiemateriaal bij het realiseren van allerhande bouw- en isolatieprojecten. Voor EPS isolatieplaten geldt bovendien dat ze licht en eenvoudig hanteerbaar zijn. Daarnaast zijn ze ook nog eens veilig in gebruik. Wil jij graag meer te weten komen over het gebruik van dit type isolatiemateriaal? Lees dan snel verder!

Op welke voordelen kan je rekenen met EPS isolatie?

EPS isolatie leent zich in de praktijk voor een groot aantal verschillende doeleinden. De EPS platen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor het isoleren van vloeren, maar ook muren en daken. Voor EPS isolatieplaten geldt verder dat ze zowel geleverd kunnen worden met als zonder tand en groef. Het voordeel van een tand- en groefsysteem heeft betrekking tot het feit dat de isolatie beter naadloos kan worden afgewerkt. Dit zorgt er voor dat koudebruggen op een vrij efficiënte manier voorkomen kunnen worden. De losse EPS-parels zijn in de praktijk uitstekend geschikt om gebruikt te worden als isolatiemateriaal in bijvoorbeeld de spouwmuren. De precieze voordelen waar je op kan rekenen zijn in ieder geval de volgende: 

  • Het is een voordelig isolatiemateriaal; 
  • EPS is niet gevoelig voor vocht; 
  • Eenvoudig en bovendien ook veilig te hanteren en te verwerken; 
  • Ze beschikt over een hoge isolatiewaarde; 
  • Rot- en schimmelvrij; 
  • Drukvast en daardoor dus uitstekend beloopbaar; 
  • Brandveilig;

Zou jij ook graag willen kunnen rekenen op de voordelen zoals hierboven aangegeven? Dan hoeft er ook jou helemaal niets tegen te houden om ervoor te kiezen om gebruik te maken van dit materiaal voor wat het isoleren van bepaalde onderdelen van je woning betreft.

Moet je ook rekening houden met bepaalde nadelen? 

Voor geen isolatiemateriaal geldt dat er alleen maar voordelen aan verbonden zijn. Je dient je dan ook bij deze isolatievorm bewust te zijn van de eventuele nadelen waar je mee kan worden geconfronteerd. Het eerste nadeel heeft betrekking tot het soort materiaal dat is vereist voor het maken van EPS isolatie. Ondanks het feit dat er hiervoor niet zoveel materiaal is vereist is het wel zo dat EPS niet direct de meest milieuvriendelijke oplossing is. Het basismateriaal waar gebruik van wordt gemaakt is en blijft dan ook kunststof. Bovendien kan er worden vastgesteld dat het plaatsen van EPS isolatie tussen bouwdelen niet altijd even eenvoudig mogelijk is. Denk hierbij maar eens aan het plaatsen van het materiaal tussen zogenaamde keperbalken. Het materiaal laat zich in tegenstelling tot minerale wol in ieder geval niet samendrukken. Kan jij best wel leven met deze beperkte nadelen van EPS isolatie? Dan is er eigenlijk helemaal geen enkele element meer die je moet tegenhouden om gebruik te gaan maken van dit type isolatiemateriaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *