De ISO27001 is een internationaal erkende norm voor het beveiligen van data. Veel organisaties en ondernemingen kiezen voor een ISO 27001 erkende beveiliging, waardoor ze het ISO-certificaat uitgereikt krijgen. Dit certificaat toont aan dat een organisatie of bedrijf zorgvuldig omgaat met gevoelige informatie, en de databeveiliging is aangescherpt. Dit zorgt naast het voorkomen van een datalek, ook voor commerciële mogelijkheden. Het bezitten van een ISO-certificaat onderscheidt je als onderneming van de concurrentie, wat je een mooie plek geeft op de commerciële markt. Daarnaast vergroot het ook het imago van je onderneming of organisatie. Je laat zien dat databescherming hoog in het vaandel staat.
Wek vertrouwen bij potentiële klanten en partners
Als organisatie is het belangrijk dat potentiële klanten en partners vertrouwen hebben in je diensten, en hoe je met hun informatie omgaat. Zij willen natuurlijk niet dat hun vertrouwelijke informatie op straat komt te liggen. Door het ISO-certificaat toon je aan dat er zorgvuldig omgegaan wordt met data en gevoelige informatie. Dit wekt vertrouwen bij potentiële klanten en partners. Je geeft ze een vorm van zekerheid dat hun gegevens veilig zijn. Door je op deze manier te onderscheiden van concurrentie, is de kans aanwezig dat klanten sneller geneigd zijn voor jouw organisatie te kiezen. Door iedere cyclus opnieuw aan de norm te voldoen, hou je de beveiliging aangescherpt. Dit geeft klanten en partners zekerheid dat de kans op een datalek minimaal is.
De ISO27001-norm is wereldwijd erkent
De ISO 27001-norm is een internationale norm, die overal ter wereld wordt toegepast. Dit betekent dat het certificaat in ieder land evenveel waard is. Wanneer je als ondernemer internationale klanten werft, kan het ISO 27001-certificaat een goede manier zijn om nieuwe klanten te werven. Je onderscheidt jezelf van concurrentie wanneer je aantoont dat gegevensbeveiliging hoog in het vaandel staat. De bekendheid van de ISO 27001-norm groeit en ontwikkelt zich. In 2022 is de ISO 27002 ontwikkelt als een uitbreiding op zijn voorganger. In deze norm wordt dieper ingegaan op specifieke beveiligingsmethoden. Wanneer de driejarige cyclus is verlopen, zullen organisaties dus aan de ISO 27002 moeten voldoen om het certificaat te behouden.
Hoe krijg je een ISO-certificaat?
Een ISO-certificaat ontvang je niet zomaar. Een onafhankelijke partij bekijkt nauwkeurig of je beveiliging voldoet aan de norm. Wanneer dit is goedgekeurd, ontvang je het certificaat voor een driejarige cyclus. Na deze drie jaar wordt de beveiliging opnieuw gecontroleerd. Doordat de ISO-norm blijft ontwikkelen, is het mogelijk dat de organisatie na drie jaar niet langer voldoet aan de norm. De organisatie dient dan nieuwe, verbeterde veiligheid stappen te ondernemen om weer aanspraak te maken op het certificaat. Daarnaast is het mogelijk dat er een jaarlijkse audit plaatsvindt. Hier wordt gecontroleerd of je nog steeds aan de norm voldoet. Is dit het geval, dan ontvang je het certificaat opnieuw. Doordat er zo streng gecontroleerd wordt op de normen, blijft de waarde van het certificaat ook hoog.