Pelletkachel of houtkachel?

In dit artikel vergelijken we de pellet- en houtkachel met elkaar. Beide typen kachels verbranden hout voor de verwarming van een ruimte. Die verwarming vindt plaats door straling en luchtcirculatie. Maar er zijn ook verschillen. We gaan eerst in wat een pelletkachel en wat een houtkachel is. Vervolgens hebben we het over de voor- en nadelen van beide soorten.

Wat is een pelletkachel?

Kortgezegd is een pelletkachel voor de verbranding van houtpellets. Houtpellets zijn kleine samengeperste staafjes die met name bestaan uit houtafval), maar olieputten, miscanthus, stro en artisjok resten worden ook wel gebruikt. Het gaat om materialen die cellulose bevatten. Er zijn pelletkachels die ook korrelvormige materialen kunnen verbranden. We praten dan over maïs en allerlei onverwerkte vruchtenpitten. Een pelletkachel verbruikt elektrische stroom. Het heeft een gloeispiraal die voor het opstarten van de kachel wordt gebruikt. Gedurende het functioneren van de kachel wordt stroom verbruikt door een ventilator en een vijzel. Laatstgenoemde is om de pellets van een reservoir naar de verbrandingskamer te transporteren. De verbranding wordt elektronisch geregeld.

Wat is een houtkachel?

Doorgaans zal men meer bekend zijn met de houtkachel. Dat type kachel wordt namelijk al veel langer gebruikt. Voor de verwarming verbruikt die kachel brandhout. Zoals al is gezegd, verschilt een houtkachel uiterlijk weinig van een pelletkachel. De houtkachel verbruikt echter geen stroom en heeft dus ook geen regeling. Voor aansteken van de kachel gebruik je aanmaakblokjes en -hout. Bij een houtkachel zal je doorgaans een voorraadje houtblokken aantreffen. Om het vuur gaande te houden, vul je regelmatig de kachel aan met houtblokken.

Voor- en nadelen van een pelletkachel

Voordelen van een pelletkachel

De voordelen van een pelletkachel zijn onder meer:

  • pellets zijn schoner dan houtblokken
  • de opslag van pellets stelt minder eisen
  • de verbranding van pellets is schoner
  • de verbranding is constanter en vollediger
  • de ontsteking en de aanvulling van pellets gaan automatisch
  • een pelletkachel geeft minder werk
  • goedkope pelletkorrels

Nadelen van een pelletkachel

De nadelen van een pelletkachel zijn onder meer:

  • de kachel verbruikt elektrische stroom
  • de verbranding van pellets wordt minder sfeervol gevonden dan van houtblokken
  • pellets zul je altijd moeten kopen, terwijl afvalhout eenvoudiger te verkrijgen kan zijn


Voor- en nadelen van een houtkachel

De genoemde voor- en nadelen van een pelletkachel zijn in vergelijking tot een houtkachel. Ruwweg kan worden gezegd dat de voordelen van de pelletkachel de nadelen van een houtkachel zijn. Evenzo zijn de nadelen van de pelletkachel de voordelen van een houtkachel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *