Grensoverschrijdend gedrag. Het wordt steeds meer besproken, maar wat is grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer nou precies? Grensoverschrijdend gedrag is een ruim begrip en hoeft niet altijd seksueel te zijn, terwijl dat wel vaak gedacht wordt. Het kan namelijk ook agressief gedrag zijn of vervelende ‘grappen’.
Doordat grensoverschrijdend gedrag zo’n ruim begrip is, is het belangrijk dat jij je als werkgever er zo goed mogelijk in verdiept om ervoor te zorgen dat jouw werknemers een zo veilig mogelijk werkplek hebben. Je bent als werkgever immers verplicht om jouw werknemers een veilige werkplek aan te bieden, ook bekend als de zogenaamde zorgplicht.
Seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer
Een van de eerste dingen waar mensen aan denken bij grensoverschrijdend gedrag, is dus seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat is logisch, gezien het feit dat dit de meest voorkomende vorm is van grensoverschrijdend gedrag. Bij seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt iemand ongewenst aangeraakt, seksueel misbruikt of ontvangt hij/zij berichten die seksueel van aard zijn.
Seksueel grensoverschrijdend gedrag kan nare gevolgen hebben. De persoon die last heeft van seksueel grensoverschrijdend gedrag kan daardoor namelijk zowel emotionele als mentale schade oplopen, maar kan natuurlijk ook fysieke schade oplopen. Hoe groot de schade is die wordt opgelopen, verschilt per persoon en valt ook niet duidelijk aan te geven.
Andere vormen van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer
Je hebt naast seksueel grensoverschrijdend grens ook andere vormen van grensoverschrijdend gedrag, maar wat is grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer als het dan niet op seksueel vlak is? Andere vormen van grensoverschrijdend gedrag zijn onder ander het onder druk zetten van mensen, het uitschelden van mensen, het vernederen van mensen en het bank maken van het mensen.
Zoals je merkt zijn er veel verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag. Daarom is het ook zo belangrijk om je zoveel mogelijk te verdiepen in het onderwerp en je werknemers een zo veilig mogelijke werkvloer aan te bieden. Dit kun je onder andere doen door verschillende seminars te houden over het onderwerp.
Wat is grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer; je gaat over iemand zijn grens heen
Je hebt dus verschillende manieren van grensoverschrijdend gedrag, zowel misbruik als nare berichten en ander intimiderend gedrag. Wat is grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer nou precies? De naam zegt het eigenlijk al. Het gedrag van de een gaat over de grens van de ander heen, terwijl jij je op de werkvloer bevindt. Als werkgever dien jij hier goed op te letten.
Om ervoor te zorgen dat mensen zich meer comfortabel voelen op de werkplek, kan jij als werkgever ervoor zorgen dat er een vertrouwenspersoon aanwezig is. Hierdoor creëer je namelijk gelijk al een veiligere werkplek voor je werknemers en kun je sneller optreden tegen grensoverschrijdend gedrag.