Het belang van goede kantoorverlichting

Een juiste verlichting in je bedrijfshal of kantoor is voor een goede werkhouding en productiviteit van levensbelang. Een juiste verlichting heeft namelijk invloed op meer zaken dan je waarschijnlijk denkt.

Zo heeft het bijvoorbeeld invloed op je concentratievermogen, humeur en je productiviteit.

Naast invloeden op je mentale en fysieke gesteldheid is de juiste verlichting ook belangrijk voor bijvoorbeeld de veiligheid op de werkvloer. Hiernaast is verlichting binnen bedrijven vaak LED verlichting. Kortom is de juiste LED kantoorverlichting gewoon super belangrijk en geen zaak om weinig aandacht aan te besteden. Het probleem is echter dat veel ondernemers weinig tot niks afweten van verlichting en hier dus geen goede keuze in kunnen maken. Daarom zullen we in dit artikel ingaan op het belang van de juiste kantoorverlichting en welke soorten verlichting het meest worden gebruikt voor zakelijke toepassingen.

Waarom is de juiste verlichting nu zo belangrijk?

Verlichting heeft een belangrijke invloed op mensen. Het heeft invloed op onze fysiologische processen, ons observatievermogen en ons sociale en psychologische gedrag.

Zo lang als de mensheid zich kan heugen presteren personen het best wanneer zij zich richten op een natuurlijk verloop van de dag. Dit houdt in dat er wordt geslapen wanneer het donker is en mensen productief zijn wanneer het licht is. Het dagritme van de mens is namelijk verbonden met het ritme van de zon. Dit wordt veroorzaakt door een verandering van licht gedurende de dag.

Overdags wordt er vooral blauw licht uitgestraald welke zorgt voor opwekking en productiviteit.

Wanneer het donker begint te worden wordt er vooral rood light uitgestraald welke zorgt voor vermoeiing om te kunnen slapen. Er zijn twee hormonen die sterk beïnvloed worden door verlichting en die direct invloed hebben op dag en nacht, namelijk Cortisol en Melatonine. Twee hormonen die belangrijk zijn voor ons dag- en nachtritme.

Cortisol is een hormoon welke zorgt voor een toename van energie en dus productiviteit. Dit hormoon wordt aangemaakt door daglicht en bevorderd onze alertheid en concentratievermogen. Het is dus volledig natuurlijk dat we overdags actiever zijn dan in de nacht

Het andere hormoon welke zorgt voor een afname aan energie en de behoefte om te slapen is Melatonine. Het niveau van dit hormoon wordt veroorzaakt door het rode licht wat vooral in de avond en nacht wordt uitgestraald. Hierdoor dalen de energiewaarden in je lichaam en word je slaperig. Dit is dus een goede verklaring waarom je overdags waarschijnlijk een stuk productiever bent dan in de avond of nacht. Het is namelijk natuurlijk voor je lichaam om te reageren op de aangemaakte hormonen. Kortom is het dus erg belangrijk om te zorgen voor een juiste verlichting aangezien dit dus veel invloed heeft op het lichaam. Wanneer er binnen jouw kantoor dus bijvoorbeeld weinig licht is kan het zijn dat er veel rood licht wordt uitgestraald welke een negatieve invloed heeft op je concentratievermogen. Zorg er dus altijd voor dat werkplekken voldoende verlicht zijn.

Welke soorten

Binnen organisaties zijn er meestal een aantal soorten verlichting die de voorkeur hebben en daarom het meest worden gebruikt. Wij zullen je hieronder een paar soorten geven die volgens onze ervaring het meest gebruikt worden voor toepassingen binnen een kantoor.

LED Richtspot

Dit type verlichting is een LED richtspot welke 180 graden kan draaien. Ook kan de verlichting een klein beetje gekanteld worden voor de juiste lichthoek. LED richtspots worden binnen kantoren veel gebruikt aangezien ze gemakkelijk te installeren zijn, een lange levensduur hebben, zuinig zijn en daarnaast erg flexibel zijn door de draai- en kantelmogelijkheden.

LED 3-fase Railspots

De LED 3-fase railspots zijn misschien wel de meest gebruikte soort verlichting binnen showrooms en kantoren. Doordat de spots worden gemonteerd in een rails zijn ze erg gemakkelijk te verplaatsen. Overal waar de rails lopen kunnen de spots worden gemonteerd en gebruikt. Een andere handige toepassing van een 3-fase rails is dat de spots afzonderlijk bediend kunnen worden. Je kunt er als ondernemer dus voor kiezen om de ene lamp als spot te gebruiken en de ander als sfeerverlichting.

Kortom zijn LED 3-fase railspots een veelzijdige en betrouwbare manier om jouw showroom of kantoor te verlichten.

LED Panelen

LED panelen zijn misschien wel de meest gebruikte soort verlichting binnen kantoren. LED panelen zijn namelijk speciaal ontworpen voor toepassingen binnen een systeemplafond. En laat nu bijna elke kantoorruimte binnen Nederland gebruik maken van een systeemplafond. Doordat de LED panelen dus speciaal zijn ontworpen passen deze binnen elk systeemplafond en plaats je ze precies op de plek waar jij dat wilt. Naast het eenvoudige gebruik is een LED paneel ook nog eens voordelig in de aanschaf, zeer betrouwbaar en daarnaast erg zuinig. Ledpanelen zijn kortom dus de meest geschikte manier van verlichting binnen je kantoor indien je een systeemplafond hebt.

Slag- en Stootvaste LED Armaturen

LED Armaturen zijn vooral van toepassing binnen bedrijfshallen en grote kantoorruimtes. Doordat een armatuur zorgt voor een hoge lichtintensiteit is het mogelijk om met een kleine armatuur grote ruimtes te verlichten. Ook binnen grote kantoorruimtes is een LED armatuur goed te gebruiken.

Ze zijn gemakkelijk te installeren, hebben een hoge lichtintensiteit voor een goede productiviteit en zijn daarnaast erg zuinig.

Wij hopen dat jij na het lezen van dit artikel wat wijzer bent geworden over verschillende soorten kantoorverlichting en waarom verlichting nu zoveel invloed heeft op het welzijn van een mens.

Veel succes met het uitkiezen van geschikte kantoorverlichting voor jouw organisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *