Hoe creëer je de juiste groepsdynamiek op de werkvloer?

Het is voor iedereen van belang dat er op de werkvloer een positieve groepsdynamiek heerst. Zo zit iedereen goed in zijn vel, neemt het ziekteverzuim af en groeit de productiviteit en creativiteit. Maar hoe pak je dit als leidinggevende, bedrijfseigenaar of manager op een slimme manier aan? Hoe creëer je op een efficiënte manier een prettige groepsdynamiek op het werk?

Zorg voor een veilige werksfeer

Dé bij uitstek belangrijkste factor voor het creëren van een positieve en productieve groepsdynamiek, is zorgen dat jouw medewerkers zich veilig voelen op de werkvloer. Veiligheid op het werk betekent dat iedereen zijn mening kan geven en zichzelf kan zijn, zonder dat dit tot (consequent)afkeurende reacties van anderen leidt. Belangrijk is hierbij dat jouw werknemers naar elkaar luisteren en respect voor elkaar hebben. Dit kun je bereiken door deze houding voortdurend te communiceren richting je personeel en zelf hierin het goede voorbeeld te geven. Het resultaat is dat jouw personeel zich positiever gaat voelen, ideeën durft aan te dragen en productiever wordt. Eventueel kun je via enkele studiedagen of workshops over dit thema met elkaar in gesprek gaan, zodat het thema veilige werkvloer ook daadwerkelijk concreet gemaakt wordt. Wees hierin als bedrijfseigenaar expliciet, dan boek je de beste resultaten!

Plan ontspannende groepsactiviteiten in voor een positieve groepsdynamiek

Door geregeld een ontspannende activiteit in te plannen buiten werktijd om, kun je de groepsdynamiek als manager efficiënt op een positieve manier beïnvloeden. Een bekend voorbeeld is de vrijdagmiddagborrel. Maar ook goed georganiseerde bedrijfsuitjes kunnen helpen bij teambuilding. Personeelsleden ontmoeten elkaar dan in een andere sfeer dan tijdens werktijd. En zo leren ze elkaar beter kennen en waarderen in een andere, meer ontspannen setting. Kies bijvoorbeeld eens voor een bedrijfsfeest, waarbij iedereen zichzelf kan zijn. Regel catering, goede muziek of huur een cabaretier in. Je zult merken dat dit de positieve groepsdynamiek een stevige boost geeft.

Aan de slag met groepsdynamiek

Wil je als werkgever meer weten over groepsdynamische processen en hoe je hier meer grip op kunt krijgen. Bokscoaching is een organisatie die trainingen en workshops verzorgt die een betere groepsdynamiek kunnen stimuleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *