Is een beeldscherm slecht voor je ogen?

Breng jij urenlang achter een computerscherm door? Dan weet je dat je hierdoor eventueel rug, nek en of armklachten kunt krijgen. Maar wist je ook dat je ogen het flink te voortduren hebben. Het scherm zorgt ervoor dat je ogen sneller droog worden dan normaal. Dit kan resulteren in wazig zicht, hoofdpijn en soms kun je zelfs last krijgen van branderige ogen. De beste oplossing om droge ogen te voorkomen is natuurlijk gewoon minder achter de computer zitten. Helaas is dit niet voor iedereen mogelijk, omdat dit onderdeel is van hun werk. Maar gelukkig zijn er nog andere manieren om droge ogen achter de computer te voorkomen.

Zorg voor voldoende licht

Het is belangrijk dat je voldoende licht hebt in je werkomgeving. In een donkere ruimte worden je ogen namelijk zwaarder belast. En hou er rekening mee dat de reflectie van een raam of lamp in je beeldscherm net zo schadelijk is voor je ogen.

Knipper regelmatig met je ogen

Gezonde ogen knipperen ongeveer 20 keer per minuut. Maar wanneer je achter een computer zit is dit nog maar 5 keer per minuut. Het gevolg van minder knipperen is dat je ogen droger worden en hierdoor vermoeid lijken. Werk je in een omgeving met een airconditioning dan wordt dit effect ook nog eens versterkt. Het knipperen van je ogen gaat vaak onbewust. Probeer ze daarom bewust wat vaker te knipperen.

Droge ogen en contactlenzen

Het intensief werken met de computer en het dragen van contactlenzen is vandaag de dag normaal. Maar door het intensief staren naar een computerbeeldscherm kun je zoals eerder beschreven droge ogen krijgen. Het is dan ook belangrijk dat je de juiste lenzen draagt voor achter de computer. Kies daarom speciaal voor droge ogen lenzen. Deze kun je eenvoudig online bestellen.

Geef je ogen voldoende rust

Je ogen hebben voldoende rust nodig. Daarom is het belangrijk dat je voldoende slaapt. Je ogen krijgen pas optimale rust als het helemaal donker is. Daarom is het belangrijk dat je in de slaapkamer goede verduisterende gordijnen hebt.

Beperk je beeldschermtijd

Zit je voor je werk al veel achter de computer? Dan is het belangrijk dat je je beeldschermtijd in je vrijetijd zoveel mogelijk beperkt. Vergeet ook niet het gebruik van je mobiele telefoon en de televisie. Ook hierdoor kun je last krijgen van droge ogen. Mocht je toch nog last hebben van droge ogen dan kun je het beste gebruik maken van oogdruppels.

Volop bewegen

Dat bewegen gezond is dat wisten we natuurlijk al. Maar dat bewegen ook een positief effect heeft op de ogen is nog niet zo bekend bij de meeste mensen. Wanneer je achter de computer zit dan blijven je ogen steeds in dezelfde stand staan. Dit komt doordat het beeldscherm geen diepte weergeeft, waardoor je ogen niet steeds scherp hoeven te stellen. Doordat ze in dezelfde stand blijven staan kun je last krijgen van een trillend oog. Het is dus belangrijk om te bewegen. Wanneer je bijvoorbeeld sport of een rondje gaat wandelen moeten je ogen ook werken. Je ogen moeten soms scherp stellen omdat je in de verte kijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *