Overstappen van energie? Let op de boete!


Het is mogelijk dat je oude energieleverancier je een boete in rekening brengt. In de meeste gevallen wordt de boete door de nieuwe energieleverancier vergoed en kun je dus gratis overstappen. Wees verstandig en vraag aan je huidige energieleverancier of zij een boete in rekening brengen. De boete kan oplopen tot 250 euro voor stroom en gas samen. Het zou dus zonde zijn van je besparing, want die betaal je dan gewoon weer terug, aan de oude leverancier welteverstaan. Tip: Een energieleverancier is verplicht om de boete te vermelden in het algemene voorwaarden.

Maximale boete bij overstappen van energieleverancier

De producten zijn Gas en Stroom. De meeste energiecontracten zijn voor stroom én gas. Daarom telt een energiecontract meestal 2 producten. Boetes voor het vroegtijdig verbreken van energiecontracten zijn voor consumenten gemaximaliseerd te 250 euro. U kunt als consument geen hogere boete krijgen dan €250,-. Als bedrijf zijnde kunnen de boetes wél fors hoger uitvallen. Het is daarom belangrijk dat u eerst contact opneemt met uw huidige energieleverancier voordat u gaat overstappen naar de goedkoopste energieleveranciervan dat moment. 

Gemiddelde boetes bij vroegtijdig overstappen

 • Stroom en gas – Korter dan 1,5 jaar: €100,-
 • Stroom en gas – 1,5 tot 2 jaar: € 150,-
 • Stroom en gas 2 tot 2,5 jaar – € 200,-

In veel gevallen betalen de nieuwe energieleveranciers de boete. U moet dan de boete die u krijgt van uw ‘oude’ energieleverancier declareren bij uw nieuwe energieleverancier. Niet alle energieleveranciers vermelden de boete noch het vergoeden ervan. U vindt deze informatie echter wel terug op de website van de leveranciers en tevens in onze energievergelijker op energiehunter.nl. Als u gaat overstappen en u kunt de boete niet vergoedt krijgen dan kunt u nog steeds besparen. De besparingen per huishouden zijn gemiddeld 450 euro op basis van gemiddeld energieverbruik voor een normaal huishouden.

Vergelijken van energietarieven

De meeste mensen blijven jaren bij dezelfde energieleveranciers zitten. Uit onderzoek blijkt dat het jaarlijks overstappen naar een andere energieleverancier veel voordeliger is. Wij van energiehunter.nl bieden u de mogelijkheid om het vergelijken energie makkelijk te maken. Op deze manier kunt u jaarlijks besparen op uw energierekening en komt nooit meer voor onverwachte verrassingen. U wilt toch ook het voordeligste tarief voor gas en stroom. Heeft u door vergelijken van energie een goed aanbod gevonden, dan kunt u gratis en direct veranderen van energieleverancier. Uw gegevens worden gelijk verzonden naar de energieleverancier die u heeft gekozen

Veelgestelde vragen

Veel Nederlanders worstelen met vragen over hun energiecontracten rekening. Hieronder hebben we een aantal veelgestelde vragen voor je op een rijtje gezet. De antwoorden kun je vinden op energiehunter.nl of door contact op te nemen met een van de energiespecialisten. 

 1. Wanneer kan ik het beste overstappen van energieleverancier?
 2. Moet ik mijn oude energieleverancier zelf opzeggen?
 3. Hoe werkt overstappen van energieleverancier?
 4. Hoe lang duurt het voordat ik van energieleverancier gewisseld ben?
 5. Kan ik beter voor vaste of variabele energietarieven kiezen?
 6. Ben ik het voordeligst uit als ik ieder jaar overstap van energieleverancier?
 7. Kan het voorkomen dat ik met overstappen zonder energie komt te zitten?
 8. Hoe werkt overstappen van energieleverancier?
 9. Wanneer gaat de bedenktijd in bij een overstap van energieleverancier?
 10. Wat is de oorzaak van een te hoge energierekening?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *