Opbouw stopcontacten

Het grote voordeel van het plaatsen van een wandcontactdoos boven een inbouwstopcontact is dat het veel is. Er is geen stopcontact in de muur nodig om te werken. Je steekt hem gewoon in het stopcontact en gebruikt hem vervolgens aan de muur. zo’n opbouw stopcontact kan erg handig zijn als er geen ruimte is, met muren die moeilijk te bewerken zijn of met muren die niet vlak zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat opbouw schakelapparatuur vaak op buitenmuren wordt toegepast. 

Opbouw schakelapparatuur is ook gebruikelijk op baksteen in huis. Een voordeel van opbouw sokkels, ten opzichte van inbouwdozen, is dat er geen grote gaten in de muur achterblijven wanneer een opbouwsokkel verwijderd moet worden. Opbouw contactdozen komen dan ook veel voor in huurwoningen.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een wandcontactdoos?

 De opbouw contactdozen verschillen van elkaar in design en kleur. Kies de wandcontactdoos die het beste bij je interieur en muurkleur past.

Tegenwoordig zijn bijna alle opbouw contactdozen met aarding, maar opbouw contactdozen zijn er ook zonder aarding. Aarding zorgt ervoor dat elektrische apparaten niet onder spanning komen te staan, bijvoorbeeld als de stekker of het snoer versleten is. Zo voorkom je gevaarlijke situaties. Dit is vooral belangrijk in ruimtes waar vocht een rol kan spelen, bijvoorbeeld in keukens, badkamers of garages. 

Opbouw contactdozen met een aardingscontact zijn te herkennen aan de metalen pen aan de boven- en onderkant van het stopcontact. Bij montage van een opbouw contactdoos met randaarde moeten niet alleen de nul- en fase draden worden aangesloten, maar ook een geel/groene aardleiding.

Waterdichte opbouw contactdoos kopen?

Heb je een spatwaterdichte opbouw contactdoos nodig? Bijvoorbeeld als de opbouw contactdoos in een zwembad of buitenomgeving wordt geplaatst. Ga in zo’n geval voor een spatwaterdichte opbouw contactdoos met een minimale IP-waarde van IP44.

Ben je van plan een opbouw stopcontact aan te schaffen? Neem dan een kijkje op SE.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *