6 belangrijke kenmerken van de zakelijke Duitse cultuur 

De zakelijke Duitse cultuur kenmerkt zich door een aantal duidelijke eigenschappen en gebruiken. Voordat je zaken gaat doen met onze oosterburen is het dus belangrijk dat je hier kennis van neemt. In deze blog lees je over de meest voorkomende kenmerken en eigenschappen die op de meeste Duitse personen en bedrijven, in meer of mindere mate, van toepassing zijn. 

Deutsche Pünktlichkeit 

Allereerst zijn Duitsers punctueel en verwachten ze dat anderen dat ook zijn. Laten we niet te laat komen voor afspraken en vergaderingen. Formaliteit staat voor ons buurland ook hoog in het vaandel, zowel wat betreft kleding als manieren van communiceren. Gebruik daarom de juiste aanhef en kom vooral niet in een joggingsbroek naar een meeting. Dat betekent overigens doorgaans niet dat je altijd in driedelig pak wordt verwacht, maar een nette broek en een overhemd wordt vaak wel gewaardeerd. 

Effizienz 

Daarnaast zijn Duitsers efficiënt en gericht op het behalen van resultaten. Ze houden van het stellen van duidelijke doelen en deadlines en werken hard om deze te behalen. Er kan doorgaans ook worden gesteld dat Duitsers het fijn vinden om te plannen en zich graag houden aan een vooraf bepaald proces om dingen te bereiken. 

Deutsche Präzision 

Precisie en aandacht voor detail zijn ook belangrijke kenmerken van de zakelijke Duitse cultuur. Ze verwachten dat dingen op tijd en naar behoren worden gedaan en waarderen nauwkeurigheid. Eigenlijk lijkt de cultuur op dit vlak in zekere zin op de Nederlandse zakelijke cultuur. 

Respekt und Autorität 

Respect voor autoriteit en hiërarchie is ook een belangrijk aspect van deze cultuur. Men verwacht dat mensen zich houden aan bepaalde protocollen en regels en respect voor deze hiërarchie wordt zeer gewaardeerd. Uiteraard is het altijd belangrijk om respect te hebben, maar in sommige culturen, zoals de Duitse, weegt dat nét wat zwaarder. 

Kurz und bündig 

Communicatie is direct en concreet in de Duitse zakenwereld. Men vermijdt om de hete brij heen te draaien en zal recht op de man af spreken wat er op hun hart ligt. Dit kan soms als bot overkomen, maar het is gewoon een manier van communiceren die in de Duitse cultuur gebruikelijk is. Gelukkig zijn de meeste Nederlanders dit ook van huis uit gewend. 

Richtiger Stolz 

Tot slot zijn Duitsers trots op hun werk en verwachten ze dat anderen ook een professionele houding aannemen. Ze zijn netjes en gepast gekleed voor zakelijke gelegenheden en gedragen zich professioneel. 

Dit zijn enkele van de kenmerken van de zakelijke Duitse cultuur. Zoals altijd kan het per bedrijf en per persoon variëren hoe sterk deze eigenschappen aanwezig zijn. Het is altijd belangrijk om rekening te houden met de cultuur van een land of bedrijf als je zaken wilt doen of wilt werken in een ander land. Het is dan ook aan te raden om een cursus Duits of zakelijk Duits te volgen, voordat je de zaken gaat doen met de Duitsers. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *