CFD brokers, hoe werken ze precies

CFD brokers, hoe werken ze precies?

Bijzonder veel mensen hebben interesse om te gaan beleggen, maar beschikken daarvoor eigenlijk slechts over beperkte, financiële middelen. In eerste instantie lijkt dat een groot probleem te zijn, maar in de praktijk valt dat eigenlijk best nog wel mee. U kunt er in dat geval namelijk onder meer voor kiezen om een beroep te doen op zogenaamde CFD brokers. Het gaat hierbij om brokers die zogenaamde CFD contracten aanbieden aan hun beleggers. Wat dergelijke contracten nu precies zijn en hoe ook u er precies mee kunt gaan beleggen vertellen we u graag door middel van de informatie hier op deze pagina. 

  1. Wat is een CFD contract precies? 

Laat ons allereerst even kijken naar wat een CFD contract precies is. Het betreft hier zoals de naam reeds doet vermoeden een contract welke wordt afgesloten tussen de belegger enerzijds en de CFD-broker anderzijds. Het contract heeft in de praktijk altijd betrekking tot een financieel instrument of de onderliggende waarde daarvan. Deze onderliggende waarde kan in de praktijk behoorlijk wat zijn. Denk hierbij niet alleen aan een aandeel, maar ook aan bijvoorbeeld een index en een valuta of zelfs grondstoffen. Op het ogenblik dat er een CFD positie wordt ingenomen wordt er dan ook een contract geopend met een CFD broker. 

  1. Wat is de taak van CFD brokers? 

CFD brokers zijn dus in de praktijk niets meer of minder dan aanbieders van CFD contracten. Het is voor u als belegger altijd van belang om er rekening mee te houden dat het afsluiten van een dergelijk contract niet gelijk staat aan het daadwerkelijk bezitten van de onderliggende waarde. Met andere woorden, door het afsluiten van een CFD contract bij één van de verschillende CFD brokers zult u nooit echt eigenaar worden van (een stukje van) de onderliggende waarde. In plaats daarvan wordt er eigenlijk louter en alleen gespeculeerd op het koersverloop. Dit brengt in de praktijk zowel enkele voor- als nadelen met zich mee. 

  1. Geschikt voor kleine(re) beleggers 

Zoals eerder reeds aangegeven bestaan beleggers in alle soorten en maten. Uiteraard zijn er de grote beleggers die moeiteloos aanzienlijke posities kunnen innemen door bepaalde aandelen op te kopen, maar daarnaast zijn er ook heel wat kleinere beleggers die met een veel bescheidener budget moeten zien rond te komen. Het openen van een CFD positie bij één van de verschillende CFD brokers zorgt ervoor dat men niet de volledige som van de investering dient te betalen. Dat is mooi meegenomen, maar daar tegenover staat dat ook de impact van een koerswijziging op de belegging meteen veel aanzienlijker is. Bovendien is het zo dat de belegger ook altijd rekening moet houden met een zogenaamde minimale dekking. Dit is een bedrag welke altijd op de rekening bij de broker in kwestie moet zijn terug te vinden. 

  1. Hoe risicovol zijn CFD’s? 

Het afsluiten van CFD’s bij één van de verschillende CFD brokers op de markt lijkt op het eerste zicht alleen maar voordelen met zich mee te brengen, maar er zijn wel degelijk ook enkele nadelen aan verbonden. Voor CFD contracten geldt namelijk dat ze ook erg risicovol zijn. Dit niet alleen door het feit dat er sprake is van een hefboom, daarnaast is er ook nog de zogenaamde overnight financiering waar aandacht aan dient te worden besteed. Hoe dan ook, doe zeker uw huiswerk voordat u aan de slag gaat bij één van de CFD brokers op de markt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *