smart office

Het belang van een Safe Office

Moderne technologie maakt alles slim tegenwoordig. Van mobiele telefoons tot auto’s tot wasmachines tot je eigen huis en kantoor, alles evolueert voortdurend waardoor het leven gemakkelijker en toegankelijker wordt. Elke dag komen er nieuwe apparaten bij en de techniek evolueert razendsnel. Zo zijn er producten voor de woonkamer, badkamer, de tuin en de keuken.
Iedereen kent de term “smartphone” en de toepasbaarheid daarvan, maar wat is een Smart Office?

Wat is een Smart Office eigenlijk?

Een Smart Office verwijst naar een kantoor met daarin verschillende apparaten die met het internet en soms met elkaar zijn verbonden. Deze apparaten kun je verschillende taken in het kantoor laten uitvoeren, ook op afstand. Bijvoorbeeld op afstand de kachel alvast aanzetten, de verlichting in het kantoor met je smartphone bedienen of via de video deurbel kijken wie er heeft aangebeld terwijl jij niet op kantoor was.

Je kunt op een redelijk eenvoudige manier van je kantoor een “slimme woning” maken. Diverse apparaten zoals IP-camera’s, speakers, tablets, smart-tv’s, printers, koelkasten en nog veel meer kunnen van jouw kantoor een Smart Home maken. Je kunt al deze apparaten overal ter wereld bedienen met je smartphone. Naast de verschillende producten die je in een Smart Home kunt gebruiken is het ook van belang om de beveiliging van deze apparaten te optimaliseren, bijvoorbeeld door een VPN te gebruiken.


Maar wat zijn dan specifieke Smart Home apparaten?

• Smart TV’s

Met een Smart TV kun je via het internet genieten van streaming diensten en uiteraard TV kijken. Je kunt eenvoudig programma’s opnemen en terugspoelen tijdens live televisie. Via de afstandsbediening kun je vaak ook spraakgestuurde commando’s doorgeven aan je Smart TV.

• IP-beveiligingscamera’s

Als je van je kantoor een slim kantoor maakt kun je  met IP-camera’s op elk moment alles in de gaten houden. Deze camera’s staan ​​via internet in verbinding met je smartphone zodat je precies kunt zien wat er op kantoor gebeurt.
• Slim slot

Als je de deur overal ter wereld op slot of open kunt doen, wat heb je dan nog meer nodig? Met de slimme lock functie hoef je niet meer naar de juiste sleutel te zoeken want je sluit de deur eenvoudig af met je smartphone.
• Slimme lampen
In een verlicht kantoor aankomen? Of ‘s avonds vanaf de bank de lampen juist wat dimmen? Met slimme lampen kun je heel eenvoudig via een spraakcommando of via een app. Een andere kleur is ook zo geregeld.
• Slimme CV ketels
Wakker worden of aankomen in een opgewarmd huis of kantoor komt in veel (modernere) huizen ook steeds vaker voor. Met slimme CV ketels kun je eenvoudig de gewenste temperatuur instellen op elk gewenst moment van de dag.

Maar zoals er vele voordelen kleven aan een Smart Office, zijn er ook enkele nadelen. En die kunnen vergaande gevolgen hebben. Hoe kun je voorkomen dat jouw slimme kantoor iets té slim wordt en misschien wel gevoelige informatie deelt die je niet wilt delen?

Standaard wachtwoorden 

Over het algemeen zijn smarthome-apparaten met elkaar verbonden via hubs die worden beveiligd met wachtwoorden. Deze wachtwoorden zijn meestal niet erg sterk en zijn vaak zelfs de standaard wachtwoorden vanuit de fabrikant. Hierdoor kunnen hackers redelijk eenvoudig het wachtwoord achterhalen en het hele netwerk hacken. Op die manier kunnen de apparaten in jouw Smart Home eenvoudig overgenomen worden met alle gevolgen van dien.

Veilig wifi netwerk

Het hebben van een veilige wifi-verbinding is de eerste stap om dergelijke hack risico’s te vermijden. Koop een krachtige wifi-router van een bekend merk, installeer een VPN en wijzig vervolgens het standaardwachtwoord volgens de instructies van de fabrikant. Er is een optie in de routerinstellingen om het netwerk te verbergen. Breng indien mogelijk aparte wifi-verbindingen tot stand voor alle slimme apparaten.


Kies voor producten van bekende merken
Kies je voor een Smart Home systeem van een bekend merk is het risico op problemen of mogelijk hacks veel kleiner. Want hoe groter de fabrikant hoe meer geld er beschikbaar is om de veiligheid te waarborgen.

Koppel het apparaat los

Schakel de apparaten die je niet gebruikt uit als je niet thuis of op kantoor bent of op vakantie gaat. Dit bespaart energie en voorkomt dat hackers toegang kunnen krijgen tot deze apparaten.

Professionele installatie

Door een professioneel team van ingenieurs in te huren, kunnen ze alle apparatuur effectief installeren en geavanceerde beveiligingsmaatregelen inschakelen en een sterke firewall op het netwerk bouwen.

Controleer altijd de instellingen

Altijd vertrouwen op slimme apparaten is niets anders dan een risico. Je kunt erop vertrouwen dat jouw apparaat je gegevens privé houdt, maar als je niet de juiste instellingen voor de apparaten hebt ingesteld dan kan het zomaar zijn dat je veel meer informatie deelt dan je wilt. Controleer daarom altijd in de app van het slimme apparaat welke gegevens je deelt en met wie. Zet bijvoorbeeld het delen van je locatie alleen aan bij het gebruik van de app, en niet continu. Dat scheelt ook nog eens batterij van je smartphone. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *