Boek laten drukken

Boek drukken, hoe doe ik dat?

Of je nu een professioneel schrijver bent, of net begonnen met schrijven, als auteur van je eigen boek wil je dat het goed gedrukt wordt. Een boek drukken is nog niet zo simpel, maar er zijn tal van (online) drukkerijen die hun hand niet omdraaien voor het laten drukken van een boek. Of het nu in een kleine of grote oplage is, er zijn tal van mogelijkheden. Zo kom je met je eigen geschreven boek, als professional of amateur, altijd wel goed voor de dag. Mits je weet wat je precies wil, qua afmetingen van het boek, de papiersoort en ga zo maar door. Daar vertellen wij jou nu ook meer over.

Waar moet ik aan denken bij een boek drukken?

Bij een boek drukken zijn er, zoals gezegd, tal van opties. Zo kun je kiezen voor een standaardformaat in A4 of A5, of voor een afwijkend formaat. Hierbij dien je wel goed de snijranden aan te geven. Daarnaast kun je aangeven of je het in zwart wil of full colour gedrukt wil hebben en de papiersoort, hoeveel gram en de kleur van het papier. Tot slot is de cover ook erg belangrijk, hier zijn ook verschillende mogelijkheden voor. Wil je een mat gelamineerde cover, of een glossy cover? De mat gelamineerde biedt meer bescherming en blijft dus langer mooi.

Stappenplan bij het drukken van een boek

Zorg er voor dat de uitstraling overeenkomt met hetgeen waar je over geschreven hebt en of het ook overeenkomt met jouw doelgroep(en). Overleg met een drukkerij naar het beste formaat voor een boek drukken, gezien de hoeveelheid tekst en het genre wat bij jouw boek hoort. Vraag daarna bij meerdere drukkerijen een offerte op met de specificities; zwart-wit of full colour, papiersoort, cover et cetera, die jij wil. Deze staan hierboven beschreven. Zo kun je een goede indicatie krijgen van een marktconforme prijs, van hetgeen jij wil drukken en de daarbij behorende oplage. Vergeet niet om altijd een proefdruk te laten maken, eigenlijk meerdere.

Boek drukken

Wil je het nog beter doen? Laat dan proefdrukken maken in verschillende ontwerpen en specificaties, zo kun je echt zien wat jij het mooiste vindt. Je kunt zelfs overleggen met jouw doelgroep(en), wat het meeste aanslaat. Om zodoende ook de verkoop ervan te stimuleren, mits je een professioneel auteur bent. 

Wat zijn de beste drukkerijen?

Velen kennen wel de bekende (online) drukkerijen als Drukwerkdeal, Drukland, Pumbo en PeterPrint. Het is toch het beste om echt bij de specialist, die eigenlijk puur alleen boeken drukt, jouw boek te laten drukken. Informeer hiervoor bijvoorbeeld bij uitgeverijen of andere (bekende) auteurs, waar zij hun publicaties laten drukken. Sowieso, wat al eerder is aangegeven, is het goed om meerdere (tegen)offertes op te vragen, om zo een goede inschatting te kunnen maken van een reëele prijs. Daarnaast kun je ook de mogelijkheden bekijken, per (online) drukkerij. Om kosten te besparen, kun je hier het beste vroeg mee beginnen, zodoende weet men ook wanneer jouw boek opgeleverd wordt bij de drukkerij. Dit scheelt geld, aangezien men dan op een gespecificeerde data de persen kan laten drukken. Een drukkerij houdt hiermee namelijk dan ook rekening in de planning die zij hebben. Zo voorkom je dat het allemaal snel moet, aangezien jij bijvoorbeeld je releasedatum wil halen als professioneel schrijver.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *