verschillende koffiebonen

Welk verschil bestaat er tussen de verschillende koffiebonen?

Er wordt nog steeds door erg veel mensen gedacht dat koffiebonen eigenlijk altijd dezelfde zijn. Dat is natuurlijk helemaal niet juist. De ene kop koffie is dan ook beslist de andere niet, integendeel. Wanneer we de mogelijkheden op vlak van koffie gaan bekijken die op de markt zijn terug te vinden kunnen we meteen vaststellen dat er wel degelijk verschillende soorten koffiebonen bestaan. We maken wat dit betreft een onderscheid tussen enerzijds de Arabica en anderzijds de Robusta koffiebonen. Deze twee namen zullen bij de echte liefhebbers van koffie wellicht wel bekend in de oren klinken. Wist je echter dat er ook nog een derde type koffieboon bestaat? Hoe dan ook, zou jij graag meer willen ontdekken over de verschillende soorten koffiebonen die er bestaan? Dan ben je hier zonder de geringste twijfel aan het juiste adres! 

  1. Hoeveel soorten koffiebonen bestaan er?

Wanneer je de meeste mensen zal vragen hoeveel verschillende soorten koffiebonen er nu precies bestaan is de kans zeer groot dat je als antwoord “twee” zal krijgen. De namen die dan uit de bus komen hebben we reeds in de inleiding van deze pagina aangehaald. Het is zeker juist dat deze soorten koffiebonen bestaan, maar er is ook nog een derde variant. De verschillende soorten koffiebonen die er op de markt bestaan zijn dan ook niet in te delen in twee, maar wel in drie verschillende categorieën. Het gaat hierbij concreet om de volgende:

  • De Coffea Arabica; 
  • De Coffea Robusta; 
  • De Coffea Liberica; 

Ondanks het feit dat er dus wel degelijk drie verschillende soorten koffiebonen bestaan kan er worden vastgesteld dat enkel en alleen de Arabica en de Robusta in de praktijk worden geproduceerd voor consumptie. Dit is het gevolg van het feit dat de Liberica eigenlijk over een te beperkte kwaliteit beschikt. Daarnaast is het ook nog eens zo dat er bij dit type van koffieboon sprake is van een vrij lage opbrengst, twee zaken die uiteraard niet bepaald gunstig zijn voor de commercialisatie van een product, integendeel. De algemene verwachting is dan ook dat de Liberica koffiebonen wellicht op termijn volledig zullen verdwijnen.

Meer weten? Kijk op KoffieTheePlaza.

  1. Bepalen koffiebonen volledig de smaak? 

Een ander misverstand dat er in de praktijk bestaat heeft te maken met de veronderstelling dat het louter en alleen de koffiebonen zijn die bepalend zijn voor de smaak van de koffie. Dat is zeker niet juist. Ook de afkomst van de koffieboon speelt namelijk een belangrijke rol. Wat dit betreft kunnen we vaststellen dat maar liefst 32 procent van de globale wereldmarkt op vlak van koffie afkomstig is uit Brazilië. Dit land mag zich dan ook sinds jaar en dag de belangrijkste koffieproducent ter wereld noemen. Dit is grotendeels het gevolg van het feit dat Brazilië werkelijk over een fantastisch koffie klimaat beschikt. De Braziliaanse grond waar de koffiebonen op worden geproduceerd is bijzonder vruchtbaar en dat proef je ook absoluut in de koffie. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat heel wat fervente liefhebbers van koffie zweren bij koffie die is geproduceerd met behulp van koffiebonen uit Brazilië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *