accountant

Wat is en doet een accountant?

Je hebt vast wel eens van een accountant gehoord. Maar weet jij ook wat een accountant doet? Om te beginnen is het meestal een externe adviseur, hij of zij verzamelt meestal financiële gegevens van een bedrijf, zal deze ook verwerken en controleren. Daarnaast geven ze ook advies over de getrouwheid van alle gegevens. Het beroep is wettelijk beschermd.

De taken van een accountant

Alle werkzaamheden die een accountant uit gaat voeren hebben te maken met de inrichting en controle van de boekhouding, maar houden zich ook bezig met de administratie van personen of bedrijven. Maar wat zijn dan de taken en bevoegdheden van deze persoon?

–  Hij of zij mag een boekhoudkundige controle uitvoeren.

–  Er mag een privé- en gerechtelijke expertise plaatsvinden.

–  Er mag advies gegeven worden in fiscale zaken.

–  Taken rondom administratieve organisatie en kwaliteitsbewaking uitvoeren.

–  Accountants mogen de boekhouding van derden organiseren en uitvoeren.

–  Ook mag hij of zij bij controle individuele vennoten vertegenwoordigen.

–  De raad van bestuur kan gegevens op hebben gemaakt en de accountant kan de betrouwbaarheid van de gegevens dan controleren.

–  Nodige verslagen opmaken.

Zoals je kunt zien zijn het dus hele wisselende taken die deze persoon uit mag voeren en dit houdt het werken dan ook prettig. Kortom, als accountant zijnde hoef je je niet snel te vervelen. 

Waar werken dit soort professionals?

Je kunt in diverse settings werken als accountant, er kan een speciaal accountancy kantoor zijn waar wordt gewerkt, maar je kunt ook een eigen bedrijf hebben en dan als ZZP’er aan de slag gaan. Er is hoe dan ook veel vraag naar deze mensen, maar er wordt goed gekeken naar de salarissen. Het ene bedrijf betaalt nou eenmaal veel beter dan een ander bedrijf en daarom kan er ook veel verloop zijn binnen dergelijke bedrijven. Mocht je er zelf willen werken, dan is het goed om na te gaan wat je moet doen, of je thuis of op kantoor moet werken of veel naar klanten moet, maar ook om te bekijken wat je zal verdienen. Word je dan per uur betaald en krijg je reiskostenvergoeding? Of word je betaald per klant wat je daarvoor doet? Goed om alles nauwlettend uit te zoeken want je moet wel voorbereid zijn voordat je ergens zomaar aan het werk gaat!

Waarom worden accountants ingeschakeld?

Misschien heb je wel een eigen bedrijf en heb jij een accountant nodig? Ook dan kun je er naar op zoek gaan en kijken wie jou het beste kan helpen. Denk hierbij aan de diensten van Boekzo. Het belangrijkste is dat jij er een goed gevoel bij hebt, maar ook weet wat de rechten en plichten zijn. Welke informatie moet jij aanleveren, hoe snel kunnen zij je helpen en wat zijn dan de kosten? Vraag altijd meerdere offertes aan zodat jij alles goed en op je gemak met elkaar kunt vergelijken. Op deze manier maak je vanzelf een weloverwogen beslissing en dan zie jij in wat de voordelen zijn als jij het werk uit kunt besteden. Doe het ook en maak er werk van want je kunt niet alles zelf doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *